25.03.2020

RESERVILÄISET MUKAAN KARANTEENISSA OLEVIEN AVUSTUSTYÖHÖN


Suomi on ollut nyt muutaman viikon erityisen vaikeassa tilanteessa Koronavirusuhan takia, ja valitettavasti pahempaa lienee tulossa.

 

P-K:n reserviupseerit ja reserviläiset kantavat myös vastuunsa viruksen leviämisen estämiseksi välttämällä turhia kokoontumisia ja liikkumista. Samalla meidän tulee olla valmiina avustamaan kuntia, seurakuntia, viranomaisia, kylien hälytysryhmiä sekä erilaisia muita vapaaehtoistoimijoita tms. Yhdistykset voivat joissakin tapauksissa olla aloitteellisia ja toimia itsenäisesti, kuten saamani tiedon mukaan ainakin Joensuun Reserviupseerit ja Reserviläiset ovat ansiokkaasti jo tehneet (ehkä monet muutkin teistä?), keräten omistaan vapaaehtoisia ja tiedottaen valmiudestaan auttaa sitä tarvitsevia mm fb:ssa.

 

Piirien johto kannustaa yhdistyksiä seuraamaan tilannetta omissa kunnissa, ja olemaan kykyjensä mukaan mukana yhdessä muiden toimijoiden kanssa erilaisissa avustustehtävissä/vast. Työn helpottamiseksi ja toiminnan käynnistämiseksi kannattaa koota valmiiksi vapaaehtoisten joukko, sopia johtamisesta oman joukon osalta jne.

 

Tässä nimeni alla on sensuroimattomana Liperin yhdistysten jäsenten kautta saamani viesti Liperin kunnan tukipyynnöstä sen alueen eri toimijoille. Kuulostelkaa onko teidän kunnassa valmisteilla vastaavaa, ja jos on, niin menkää mukaan sopivaksi katsomallanne tavalla. Kiitos!

 

PS. Jos lähdette mukaan johonkin vastaavaan toimintaan, niin pyydän teitä ilmoittamaan siitä minulle, jotta voin pitää yllä piirien omaa tilastoa ja tarvittaessa raportoida liitoille ko. työstä.

 

T: Jouni

 

" Liperin kunta on järjestämässä keskitetysti kaupassa ja apteekissa käynti apua liperiläisille yli 70-vuotiaille ikäihmisille valtiovallan ohjeistuksen mukaisesti, jotta tätä riskiryhmää erityisesti suojeltaisiin koronavirus tartunnoilta. Kaikilla ikäihmisillä ei ole välttämättä omaisia tai naapuriapua saatavilla. Keräämme vapaaehtoisten yhteystietoja, jotka voisivat tähän sitoutua. Emme tiedä yhtään etukäteen, minkä verran avunpyyntöjä tulee, mutta varaudumme tilanteeseen mahdollisimman hyvin.
Suunnitelma on, että asiakas, joka apua tarvitsee soittaa kunnan palvelunumeroon. Kunnan henkilö ottaa yhteyttä vapaaehtoiseen (katsoo asiakkaan osoitteen mukaan lähimmän vapaaehtoisen) ja ilmoittaa asiakkaan yhteystiedot vapaaehtoiselle. Vapaaehtoinen ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja sopii käytännön asiat suoraan hänen kanssaan puhelimitse.


Vapaaehtoinen ei käsittele rahaa tai pankkikorttia. S-kauppojen kanssa on jos sovittu, että on mahdollista tehdä  tiliasiakkuus täyttämällä asiakkaan kanssa paperilomake, jonka vapaaehtoinen toimittaa kauppaan. Samalla tavalla onnistuu K-market Liperin kanssa. Toimintatavoista tulee vielä tarkka ohjeistus vapaaehtoisille.
K-market Ylämylly toimittaa tavarat asiakkaalle kotiin ja asiakas voi maksaa pankkikortilla kotona. Ellei asiakas osaa tilata ostoksia netin kautta, vapaaehtoinen voisi viedä ostoslistan K-markettiin ja he toimittavat tavarat ja saavat maksunsa suoraan asiakkaalta.


Apteekit tekevät tiliasiakassopimukset ja asiakas tilaa lääkkeet puhelimitse ja vapaaehtoinen toimittaa ne asiakkaalle.