- rintamalehti vuodelta 1943
Rintamalehti oli nimitys rintamaoloissa oleville sotilaille tarkoitetusta lehdestä. Suomessa ilmestyi talvi- ja jatkosodan aikana runsaasti rintamalehtiä, joita Kansallisarkiston luetteloon on merkitty yhteensä 197. Jotkut näistä painetuista tai pelkästään monistetuista lehdistä ilmestyivät vain muutaman kerran, jotkut taas usean vuoden ajan. Nämä lehdet sisälsivät yleensä valistusupseerin, urheilu-upseerin ja sotilaspastorin kirjoitusten lisäksi asevelitoimintaan ja puhdetöihin liittyviä artikkeleita, urheiluun liittyvien tuloksia, unohtamatta pakinoita ja perheuutisia kotirintamalta. Lehden tarkoitus oli vahvistaa joukko-osaston yhteishenkeä, ”veljeä ei jätetä”.
Keväällä 1941 liikekannallepanon yhteydessä perustettiin Savo-Karjalan Sotilasläänin alueella 7. Divisioonan tykistöksi Kenttätykistörykmentti 2. Rykmentin I Patteristo koostui Kontiolahdessa olleen 9. Prikaatin henkilöstöstä ja varusmiehistä, II Patteristo Outokummussa Kuusjärven reserviläisistä ja III Patteristo Käsämässä perustettuna Liperin reserviläisistä. Liperin miehistä koottu patteristo sai aluksi peitenimekseen ”Maksu”, joka muuttui 1.2.1942 ”Pakanaksi”.
Tämän patteriston III KTR 2:n joukko-osaston lehti alkoi ilmestyä 15.1.1943 nimellä ”Pakana”. Lehden päätoimittajana toimi luutnantti Jussi Himanka, joka tunnetaan myöhemmin Suomen ensimmäisenä ja pitkäaikaisena Yleisradion Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja, asemapaikkana New York. Hänet tunnettiin myös kuoromiehenä jo asemasodan aikana johtaessaan kotiseutukiertuetta Liperissä ja Viinijärvellä.
Oheiset joukko-osastolehdet ”Pakana-lehdet” ilmestyivät ensimmäisen kerran 15.1.1943. Lehti ilmestyi kerran kuussa, ja se oli 10–20 sivuinen moniste. Lehdestä ehti ilmestyä vuoden 1944 puolella vielä viisi numeroa ja viimeinen numero oli nimeltään ”Rypäle” peitenimen muuttuessa.
Pohjois-Karjalan Tykistökilta ry:n hallussa olleesta, III KTR 2 perinneaineistosta, säilyneestä lehti aineistosta on koottu oheinen digitaalinen versio. Se ei ole täydellinen ja siitä puuttuu joitakin osioita, joita ei ole voitu tavoittaa. Vanhojen julkaisujen, mukaan lukien myös tämä ”Pakana - rintamalehden” toteutettu digitalisointi, tallennustyö mahdollistaa ja helpottaa lehdistä ja lähihistoriasta kiinnostuneiden mahdollisuuksia tutkia myös tätä lähdeaineistoa vapaasti.
Pekka T. Hyttinen Pohjois-Karjalan tykistökilta