20.01.2022

Vierivä kivi/reserviläinen ei sammaloidu


Tämä symbolinen ja hyvin kuvaava lausahdus pitää sisällään suuren ajatuksen. Reserviläisen perustaitojen ylläpitäminen on meidän tärkeimpiä tehtäviämme kaiken muun tärkeän maanpuolustustoiminnan rinnalla. Perustaitoja ovat hyvä fyysinen kunto, ampumataito ja luja henkinen kantti. Nämä ovat ominaisuuksia, joita mm. reserviläinen tarvitsee suoriutuakseen eri tehtävistä. Näiden taitojen ylläpitäminen ei ole mikään mystinen juttu, vaan näitä kaikkia valmiuksia voidaan harjoitella ja säännöllisen harjoittelun kautta vahvistaa ja pitää yllä. Liikunnan aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä. Liikkumaan ja kuntoilemaan jokainen pääsee jo kotioveltansa, ja ampumaratojakin on vielä sen verran jäljellä, että pääsee harjoittelemaan ampumista eri aseilla.  Henkinen vahvuus tulee liikunnan ja toiminnan mukana kylkiäisinä. Mieli virkistyy lenkkipolulla tai kuntosalilla. Kun jonkin asian osaat ja hallitset, niin olet siinä myös henkisesti vahva.

Erinomaista liikuntaa saat miettiessäsi omaa arkiliikkumistasi. Ei lähikauppaan pienten ostosten tekemiseksi tarvitse aina autolla mennä. Voit kävellä tai pyöräillä sinne hakemaan puuttuvan maitolitran. Näin saat huomaamatta liikuntaa ja samalla jätät pienemmän hiilijalanjäljen. Monet liikuntalajit eivät vaadi suuria investointeja. Helposti saavutat päivittäisen kävelylenkin tai lihaskuntoilun kodin lähimaastossa. Erinomaista kuntoilua, vain muutamia mainitakseni, saat kävelystä, patikoinnista, vaelluksesta, sauvakävelystä, hölkästä, juoksusta, pyöräilystä, hiihdosta, suunnistuksesta tai vaikka lumikenkäilystä, joukkueurheilulajeja unohtamatta. Liiku vuodenaikojen mukaan, niin sinun on helppo valita vuodenaikaan sopivista mieluisista lajeista. 

Reserviläisurheiluliitto (RESUL) on lähtenyt aktiivisesti kannustamaan reserviläisiä liikkumaan ja pitämään huolta kunnostaan. Nyt on ollut jo jonkin aikaa käynnissä Pv:n, MPK:n ja RESUL:n yhteinen Lisää liikettä -hanke. Puolustusvoimien kuntotestiuudistus koskettaa myös reserviläisiä. Kuntotestejä järjestetään mm. MPK:n toimesta. Selvitä aloituskuntosi ja aseta tavoitteeksesi, vaikka vuoden kestävä säännöllinen liikkuminen. Kehityksesi voit mittauttaa menemällä vuoden periodilla uudelleen kuntotestiin. Tällainen suunnitelmallinen toiminta voisi olla itse kullekin motivaattorina säännölliseen liikkumiseen. RESUL:n, MPK:n toiminnasta saat tietoa järjestöjen nettisivuilta. Kannustan kaikkia lähtemään tähän joukolla ja innolla mukaan. Pääasia on, että liikut ja pyrit sen tekemään säännöllisesti. Huono sää ei ole syy jättää lenkkiä tekemättä, se vaatii vain vähän sisua ja sään mukaisen pukeutumisen.  

Tässä muutama vinkki liikkumaan esim. suunnistamaan omatoimisesti pääsee koronasta huolimatta. Omatoimista suunnistusta järjestetään viikoittain eri puolilla maakuntaamme. Tässä linkkejä, joista saat tarkempaa tietoa kunkin seuran kesän kuntosuunnistustapahtumista.

 

Kalevan Rasti http://wp.kalevanrasti.fi/

Kontiolahden Urheilijat kontiolahtibiathlon.com

Joen Suunta  http://www.joensuunta.net/

Liperin Taimi http://liperintaimi.sporttisaitti.com/suunnistus-ry/

Juuan Jänne http://juuanjanne.sporttisaitti.com/

Ilomantsin Urheilijat ja Tuupovaaran Sepot http://www.ilusuunnistus.net/

Keski-Karjalan Rasti http://keskikarjalanrasti.blogspot.fi/

Nurmeksen Sepot www.nurmeksensepot.fi

Selkien Sisu http://sisu.selkie.fi/

Enon Kisa-Pojat sposti: aulis.keronen@dnainternet.net

Outokummun Partio  http://www.outokummunpartio.fi/suunnistus/

Lisäksi ulkokuntosaleja ja sisäliikuntasaleja löytyy joka kunnan alueelta. Samoin juoksuportaita löytyy mm. Tohmajärveltä, Liperistä, Joensuusta, Lieksasta, Lehmosta. Hienoja ja upeita maastoja löytyy kaikkialta maakuntamme alueelta, jossa voi harrastaa kaikenlaista ulkoliikuntaa. Tervemenoa nauttimaan liikunnan riemusta, ja saa se joskus vähän hikeä ja kipuakin tuottaa.

 

Nautinnollista vuotta liikunnan parissa,

Respiirin liikuntavastaava

Juhani Simonen