Kuva tulossa
09.02.2024

Reserviläistoiminnassa mukana yhä useampi – merkittävää jäsenkasvua maakunnassa


Pitkän aikaa jatkunut kiinnostus reserviläistoimintaa ja vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan kiihtyi entisestään pari vuotta sitten Ukrainan sodan myötä. Niin liitot, piirit kuin paikalliset yhdistyksetkin ovat tehneet parhaansa tarjotessaan mielekästä sisältöä tilanteessa, jossa ehkä ensimmäistä kertaa sotien jälkeen maanpuolustus on konkretisoitunut jokaisen kansalaisen tehtäväksi.

Suhteessa eteläisemmän Suomen väestörikkaisiin asuinseutuihin ja jokavuotiseen vahvaan jäsenkasvuun, on myös Pohjois-Karjala pärjännyt kunnioitettavasti toiminnan aktiivisuutta ja jäsenkehitystä tarkastellessa. Vuoden 2023 lopussa Pohjois-Karjalan Reserviläispiirissä oli lähes 1700 maksanutta jäsentä, mikä tarkoitti valtakunnan toiseksi kovinta jäsenkasvua 8,47 % edellisestä vuodesta. Kokonaisuudessaan Ukrainan sodan ja maanpuolustusaktiivisuuden kasvamisen myötä uusia jäseniä on saatu maakunnan reserviläisyhdistyksiin lähes 500.

Pelkän Ukrainan sodan tuoman innostuksen piikkiin jäsenkasvua ei kuitenkaan voi laittaa, vaan maakunnassa on tehty pitkäjänteistä jäsenhankintaa ja rekrytointia maanpuolustusvelvollisuuden ja monipuolisen toiminnan nimissä. Paikallisyhdistyksissä onkin tarjolla laaja kattaus erilaista ampumatoimintaa, fyysisen toimintakyvyn ylläpitoon tähtääviä tapahtumia, koulutuksia kuin perinnetyötäkin. Kokonaisuutena tarkastellessa 2020-luvulla Pohjois-Karjalan reserviläispiirin jäsenkasvu on ollu 34,6 %, mikä on väestörakenne huomioon ottaen varsin hyvä tulos. Samankaltaiset tulokset toki loistavat muuallakin, mutta noin korkeisiin lukemiin ei moni piiri yllä. Liittotasolla jäsenmäärä on kehittynyt 36 100 jäsenestä 44 900 jäseneen vuosien 2020–2023 aikana.

Viime vuosina erityisesti teema ”maanpuolustus kuuluu kaikille” on ollut näkyvillä mediassa ja viestinnässä monelta eri suunnalta. Yksittäisten kansalaisten maanpuolustustahto on herännyt ja yhä useampi löytää paikkansa vapaaehtoisen maanpuolustuksen laajalta kentältä – kuten reserviläistoiminnasta. Menneisiin aikoihin pinttynyt ajatus reserviläistoiminnan olevan vain armeijan käyneiden miesten toimintaa on haihtumassa ja reserviläiskentän portit avautumassa. Siinä missä viime vuosien aktiivisesta jäsenkasvusta suurin osa on ollut nimenomaan asepalveluksen suorittaneita aliupseereja, on kuluneena vuonna mukaan liittynyt ennätysmäärä miehistön palvelusarvolla olevia reserviläisiä sekä ei-asevelvollisia ihmisiä. Myös naisten määrä on ollut kokonaisuudessaan noususuunnassa, niin armeijan käyneiden kuin käymättömien osalta. Vastaavasti tänä vuonna liittyneistä puolet ovat olleet 20–40-vuotiaita, mikä on tuonut entistä nuorempaa väkeä mukaan toimintaan.

Meillä Pohjois-Karjalassa on onnistuttu näkemään jäsenistön monipuolisuus rikkautena ja toimintaa avoimempaan suuntaan kannustavana tekijänä. Reserviläisliiton iskulausetta vapaasti lainaten: ”Maata voi puolustaa mies tai nainen, mutta ei sivustakatsoja!” Mikäpä sen hienompaa.

Jäsenkasvu yksin ei tee piiristä merkittävää tai piiristä ylipäätään kehumisen arvoista. Toiminta on ja tulee toivottavasti jatkossakin olemaan kaiken ytimessä. Niin paikallisyhdistykset kuin piirikin ovat pärjänneet viime vuosina hyvin valtakunnallisissa kampanjoissa, kuten Tulta toukokuussa -ampumakisassa, RESUL Four Day March -marssitapahtumassa sekä Maaottelumarssissa. Olemme osallistuneet aktiivisesti Reserviläisurheiluliiton kilpailutoimintaan niin osallistujina kuin järjestäjinä. Esimerkiksi viime vuonna kaksi kolmesta RESUL:in vuoden päätapahtumasta – Talvijotos (Karhujotos) ja SRA:n SM-kilpailut – sijoittuivat Pohjois-Karjalaan ja toteutettiin paikallisella osaavalla reserviläisjoukolla. Ei pidä siis suinkaan vähätellä toimintaamme täällä itärajan välittömässä läheisyydessä – päinvastoin.

Vuonna 2024 luvassa on jälleen reipas vuosi reserviläiskentällä ja maanpuolustustyön eri ulottuvuudet näkyvät maakunnassakin. Jokaisen yksilönä tekemä työ on tärkeää, mutta erityisesti yhdistysten yhdessä tekemä työ kantaa pitkälle. Kannustakaamme toisiamme löytämään yhteistä aikaa ja järjestämään toimintaa paikallisesti. Oli se sitten pientä tai suurta, on kaiken ytimessä kotimaamme turvallisuus ja kokonaisturvallisuutta kehittävät reserviläistaidot.

Kiitokset jokaiselle toiminnassa mukana olleelle. Jatketaan samaan malliin myös jatkossakin!

 

Kuvat: Milja Muikku
1) Karhujotos järjestettiin Ilomantsissa maaliskuussa.
2) SRA SM -kilpailut keräsivät SRA-ampujien huiput Sotinpurolle Nurmekseen.
3) Marssitapahtumat jatkavat suosiotaan ympäri maakuntaa.
4) Ampumataidon kehittäminen on reserviläiselle tärkeää.
5) Pohjois-Karjalan reserviläistoiminnassa on poikkeuksetta vahva yhteishenki ja hyvä tekemisen meininki.