Ajankohtaista

12.03.2024

Oltermanni hiihto 2024

Pohjois-Karjalan reserviläiset osallistuvat 13.-15.3.2024 78. perinteikkääseen Oltermanni hiihtoon.  Tänä vuonna kilpailun järjestää Pohjanmaan aluetoimisto.

Oltermannin hiihto on Puolustusvoimien vanhin kilpailu, joka on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1951, pois lukien koronavuodet 2020 ja 2021. Ensimmäisen kerran Oltermannin hiihto järjestettiin vuonna 1933. Kilpailun järjestäjinä ovat toimineet 3. divisioonan esikunta, Kaakkois-Suomen sotilasläänin esikunta, Itäisen maanpuolustusalueen esikunta ja Itä-Suomen sotilasläänin esikunta. Vuodesta 2015 alkaen Oltermannin hiihto on hiihdetty maavoimien joukko-osastojen ja reserviläispiirien välisenä kilpailuna. Järjestelyvastuu on kiertävä. Kilpailu toteutetaan kunnioittaen Oltermannin hiihdon alkuperäisiä perinteitä, joista tärkein on viestin tuominen Oltermannille. Perinteisiin kuuluu myös, että kilpailureitti pidetään salassa reitin julkistamiseen saakka. Kilpailujen käytännön järjestelyistä vastaavat maavoimien joukko-osastot yhdessä MPK:n kanssa.

Joukkueeseen kuuluu yhteensä 15 reserviläistä. 11 hiihtäjää, yksi varahiihtäjä, huoltaja sekä kaksi kuljettajaa. Kilpailu toteutetaan kertausharjoituksena. Harjoitusvalmistelut aloitetaan jo kilpailua edeltävänä päivänä. Joukkue saapuu ensimmäisenä päivänä kilpailupaikalle, jossa tapahtuu ilmoittautuminen, pidetään reserviläisten oppitunnit ja joukkueenjohtajat saavat illalla kilpailun rastipisteet, jotka joukkueen tulee käydä kilpailun aikana. Ilta käytetäänkin reittisuunniteluun kartalla. Toinen päivä alkaa maastontiedustelulla, jossa hiihdetään suunnitellut reitit ja tehdään mahdollisesti muutoksia. Tiedustelu ja reittivalinnat ovat todella kriittisiä. Tärkeätä on myös suunnitella millaisen etapin kukin pari hiihtää. Kilpailu alkaa pääsääntöisesti toisen päivän iltana n. klo 19:00. Hiihto toteutetaan kaksiosaisena takaa-ajokilpailuna, jonka ensimmäinen osa päättyy välimaaliin. Toinen osa alkaa seuraavan päivän aamuna, jolloin joukkueista on jäljellä joko yksi hiihtopari ja ankkuri tai pelkästään ankkuri, joka tuo yksinään viestin maaliin. Viesti kuljetetaan aseen perässä. Kilpailun kokonaismatka on 70 - 90 kilometriä. Kilpailun jälkeen pidetään palkintojen jako jonka jälkeen joukkueet lähtevät kotikonnuille.

Kilpailussa on kaksi sarjaa A- ja B-sarja. A-sarjan joukkueet muodostuvat palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä. B-sarjaan kutsutaan reserviläisjoukkueet kaikista maakunnista. B-sarjan reserviläispiirin joukkue muodostuu reserviläisistä. Varustus on käsketty kaikille samaksi. Siihen kuuluu SA-lumipuku, SA-kumisaappaat, SA-pipo, SA-sukset ja sauvat ja rynnäkkökivääri. Lisäksi turvavarusteina on turvaliivit, turvaköydet jäiden ylityksiä varten, otsalamput ja matkapuhelin.

Kilpailu alkaa 14.3.2024 klo 19:00 ja sitä voi seurata omalta päätelaitteelta osoitteessa www.gpsseuranta.net

***************************************

Yliluutnantti Harri Hänninen

Pohjois-Karjalan aluetoimisto / Kainuun prikaati

PL28 (Torikatu 36 B), 80101 Joensuu

Puh. 0299 434 401 

harri.hanninen@mil.fi

www.puolustusvoimat.fi -

***************************************


Julkaisija: PKMT