Ajankohtaista

07.11.2022

Puolustusministerin vierailu

Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili maakunnassa 7.11.2023. Vierailun aikana Joensuun seudulla ministeri tapasi eri tahojen henkilöitä ja vieraili eri oppilaitoksissa. Ministerin ohjelmaan kuuluin myös oma tapaaminen alueen vapaaehtoisenmaanpuolustuksen toimijoiden keskuudessa.

Tilaisuudessa ministeri kertasi viimeaikaisia toimenpiteitä maamme turvallisuuden edistämiseksi ja loi silmäyksen tulevaisuuteen. Kaikkonen peräänkuulutti, kuinka Suomi oli oikeaan aikaan uusimassa ilmavoimien kalusta, kun päätös tehtiin vuoden 2021 lopulla. Samoin hän nosti esiin merivoimien tulevan korvetti hankinnan, joka hän epäili hieman viivästyvän. Kysyttäessä, mitä oppia olemme ottaneet vallitsevasta tilanteesta Ukrainassa, Kaikkonen totesi mm. yleisen asevelvollisuusjärjestelmämme olevan erinomainen vastine vastaavan kaltaisissa konflikteissa. Niin ikään hän mainitsi drooni kaluston käytön ja informaatiosodankäynnin, kehitettäväksi kohteeksi. Juuri näihin kehityskohteisiin puolustusvoimat onkin tarttunut kuluneen vuoden aikana ja kalustoa on hankittu lisää. Kaluston hankinnassa on keskitytty lähinnä varastojen täydentämiseen.

Kuluvan vuoden aikana myös reserviläisten kertausharjoitusten määrää on nostettu. Kaikkosen mukaan nyt kertausharjoitusten määrä on kestävällä tasolla, kun laskennallisesti koko reservi kertautetaan kerran kymmenessä vuodessa. Tilaisuudessa Kaikkonen lupasi viedä eteenpäin MPK:n toimintaa kehittävää aloitetta ja reserviläisiän nostamista, josta kuultanee vielä tämän vuoden aikana. Reserviläisille ehdotettua verohelpotusta varusteiden hankintaan ministeri piti harkittavana asiana, mutta tässä yhteydessä näki, ettei ole ajankohtainen. Tilaisuudessa esiin nostettiin huoli myös valtion toimien keskittymisestä kasvukeskuksiin ja maa-alueiden myynti ulkomaalaisille. Kaikkosen myönsi osan maakaupoista sisältävän riskejä ja näihin on tartuttu. Hänen mukaansa viisumirajoitusten voimaan astuminen on vähentänyt voimakkaasti maakauppoja.

Kaikin puolin ministeri oli tyytyväinen alueen maanpuolustustahtoon ja siihen työhän mitä maamme hyväksi teemme. Edellisten hallitusten tekemät virheet on Kaikkosen mukaan saatu hyvin paikattua ja uudenlainen toiminta palvelee tarkoitustaan. Tässä yhteisessä työssä me vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijat olemme paljon vartioina, turvaamassa maatamme.   


Julkaisija: Aki H