Ajankohtaista

02.03.2022

Reserviläinen ei luovuta! (paitsi verta)

Mistä on kyse?

Valtakunnallinen reserviläisten verenluovutuskampanja toteutetaan 1.3.-31.5.2022. Kampanjan haastajana toimii Helsingin Seudun Reserviläispiiri ja Helsingin Reserviupseeripiiri. Kampanjan virallisena suojelijana toimii puolustusministeri Antti Kaikkonen. 

Pohjois-Karjalan Reserviläis- ja Reserviupseeripiirit haluavat kantaa kortensa kekoon tärkeän asian puolesta ja kannustaa jäsenistöään osallistumaan verenluovutuskampanjaan. Tätä varten piireille on nyt perustettu yhteinen VeriRyhmä, joka löytyy nimellä Karjalan Pojat. 

 

Ohjeet verenluovutukseen

Ensikertalaisten ja taukoa pitäneiden kannattaa aloittaa verenluovutukseen tutustuminen tekemällä alustava testi sopivuudesta luovuttajaksi osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. VeriRyhmän nimissä voi luovuttaa verta aikaisintaan 2-4 työpäivän kuluttua ryhmän perustamisesta (käsittelyaika).

Ennen verenluovutusta on hyvä syödä kevyesti. Verta otetaan kerralla noin puoli litraa. Itse verenluovutus kestää vain 5–10 minuuttia.

1. Jokaisen luovuttajan tulee varata aika verenluovutukseen osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Voitte mennä luovuttamaan yhdessä pienenä ryhmänä siten, että varaatte ajat samaan aikaikkunaan tai peräkkäin. Varatkaa käyntiin noin tunti. Esteen sattuessa muistakaa perua tai siirtää aika. Veripalvelu tarjoaa vähintään neljän hengen ryhmille tarvittaessa maksuttoman edestakaisen taksikyydin (max. 20 km / suunta). Tilatkaa auto itse, saatte taksikortin vastaanotosta.

2. Täyttäkää terveyskysely luovutusaikaa edeltävänä tai samana päivänä osoitteessa veripalvelu.fi. Kyselyn voi täyttää myös paikan päällä.

3. Menkää luovuttamaan varattuna aikana. HUOM. Muistakaa liittyä VeriRyhmänne jäseniksi käynnin yhteydessä kertomalla ryhmän nimi Karjalan Pojat (Pohjois-Karjalan Reserviläispiiri ry ja Pohjois-Karjalan Reserviupseeripiiri ry) hoitajan haastattelussa. Tämän jälkeen jokaisen jäsenen tulevat käynnit kartuttavat automaattisesti myös ryhmän saldoa. Pyydä Pisara-muki henkilökunnalta ensimmäisellä käynnillä.

4. Luovutuksen jälkeen varatkaa hetki tarjoiluista nauttimiseen ja lepäilyyn. Loppupäivän aikana on hyvä juoda tavallista enemmän vettä tai mehua, jotta verenluovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu nopeasti. Ota rennosti, vältä raskasta liikuntaa ja saunomista. Pieni hetki sinulta voi antaa toiselle koko loppuelämän. Yksikin kerta voi olla elämän arvoinen.

 

Verenluovutus - Helppo tapa auttaa

Verenluovutus on konkreettinen ja helppo tapa tehdä hyvää. Potilaat Suomessa tarvitsevat joka päivä 800 verenluovuttajan apua. Vapaaehtoisten luovuttama veri auttaa yli 50 000 potilasta vuosittain. Tätä apua ei voi korvata rahalla tai lääkkeillä. Luovuttaminen on ainoa keino varmistaa veren riittävyys, sillä verta ei voida valmistaa keinotekoisesti. Luovutettu veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Potilaalle annetaan vain sitä veren osaa, jota hän tarvitsee. Näin voit yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta.

 

Ohessa veritilannebarometri, josta näet ajantasaisen veren tarpeen.