Ajankohtaista

01.12.2019

Liperiläiset juhlivat upeasti ja arvokkaasti

Liperin Reserviupseerit ry ja Liperiläiset Reserviläiset ry juhlivat yhdessä upeasti ja arvokkaasti yhdistysten 60 vuotta marraskuun 30. päivä. Päiväjuhlassa ja iltajuhlassa oli mukana juhlimassa noin 200 juhlavierasta.

Iltajuhlassa juhlapuheen pitänyt Liperin Reserviupseerien perustajajäsen Mauri Vänttinen muisteli muun muassa lapsuuttaan ja nuoruuttaan sota-aikana ja sen jälkeen. Hän oli kaksi vuotias, kun talvisota syttyi.

-Äiti ei halunnut ottaa puheeksi niitä aikoja, niin kovaa se oli. Raskasta olivat myös evakkoajat, kun piti lähteä Ruskealasta. Evakkotaival päättyi kuitenkin onnellisesti, kun lopulta muutimme Liperiin vuonna 1954, Mauri Vänttinen muisteli.

Juhlakirja julki

Juhlassa julkistettiin kirja Paloaukean Perilliset, joka on kaiken kattava historiateos yhdistysten 60-vuotisesta taipaleesta. Yksi kirjan kirjoittajista Jouni Hyttinen kertasi kirjan syntyvaiheita.

-Saimme tehtävän noin vuosi sitten. Se oli mittava ponnistus. Siinä korostui asiakirjojen tallentamisen tärkeys, yhdessä Pekka Laakkosen ja Harri Norismaan kanssa kirjan kirjoittanut Hyttinen kertoo. Kirjassa on 271 sivua, mittava määrä valokuvia sekä henkilönimiä.

Kunnan tervehdyksen juhlaan tuonut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Reijonen kävi läpi muun muassa omaa reserviläisuraansa.

-1970-luvulla reserviläistoiminta oli Pohjois-Karjalassa todella aktiivista. Erityisen aktiivista se oli Liperissä ja on vieläkin. Liperiläisten toimintaa on arvostettu myös piirin tasolla, sillä liperiläisiä on ollut piirin johdossa yhteensä viisi henkilöä, Reijonen kiitteli.

Reserviläisliiton puheenjohtajan Ilpo Pohjolan mielestä Liperillä on oma erityinen paikkansa vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä.

-Täällä on ollut vahva puolustusvoimien läsnäolo, Pohjois-Karjalan Rajavartiosto sekä täällä on osattu tehdä laajaa yhteistyötä viranomaisten ja vapaaehtoisten toimijoiden kesken, Pohjola toteaa.

Pohjola otti kantaa myös tuleviin säädöksiin lyijyhauli ja lyijyluotisäädöksissä, joita EU:ssa parhaillaan pohditaan.

-Ne eivät ole Suomen kannalta realistisia, Pohjola sanoo.

Juhlassa palkittiin mittava määrä liperiläisiä reserviläistoimijoita ja toiminnan tukijoita. Reserviupseerit kutsuivat kunniapuheenjohtajakseen Mauri Mutasen ja Reserviläiset Taisto Vinnin. Upseerien kunniajäseneksi kutsuttiin Sauli Tuomela ja reserviläisten kunniajäseneksi Leo Karttunen.

Jussi-Pekka Hirvosen erinomaisesti juontaneessa iltajuhlassa esiintyivät myös Arto Tarkkonen ja MPK:n Savo-Karjalan soittokunta Mika Hirvosen johdolla.

 


Julkaisija: Jukka Ignatius